• Το Πρόγραμμα
    Σκοπός Δομή και Περιεχόμενο
    του Προγράμματος
    Project Πρόσκληση Συμμετοχής Active citizens fund Πρόγραμμα 2019
  • Ποιοί Είμαστε
    Εισηγητές Εργαστηρίων Μέντορες Οργανωτική Ομάδα Φορέας Υλοποίησης
  • Εκπαιδευτικό Υλικό
  • Δράσεις-Νέα
    Διημερίδα #1 Διημερίδα #2 Σχολικές Δράσεις
  • Επικοινωνία
  • Αίτηση Συμμετοχής

4ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Στο 4ο Γυμνάσιο Ξάνθης η δεύτερη φάση του επιμορφωτικού προγράμματος ‘Human Rights for beginners 2’ συνεχίστηκε επιτυχώς, καθώς οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος κ. Ιωαννίδου Κυριακή ΠΕ04 Φυσικός και κ. Καζακλή Κωνσταντία ΠΕ02 Φιλόλογος – μετά την επιμόρφωσή τους στα Τρίκαλα κατά την πρώτη φάση του προγράμματος – το εφάρμοσαν εργαστηριακά στη σχολική τάξη. Με τη μορφή σύντομου μηνιαίου project, που διήρκησε από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, ενέπλεξαν στη δράση τα τρία τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου (Γ1, Γ2, Γ3) του σχολείου, και εκπαίδευσαν πρώτα τους μαθητές/τριες του Γ3. Στη συνέχεια αυτοί χωρισμένοι σε ομάδες έκαναν τη διάχυση στους συμμαθητές τους των τμημάτων Γ1 και Γ2 του σχολείου.

Το εργαστήριο με τίτλο «Dare to speak, Free to speak?», είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών στην παραπληροφόρηση που υπάρχει στα κοινωνικά δίκτυα με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση. Υπηρετήθηκαν ως δείκτες ικανοτήτων για δημοκρατικό πολιτισμό, η απόδοση αξίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η πολιτειακή συνείδηση και η κριτική σκέψη, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και ο σεβασμός, η ισότητα στην πληροφόρηση και η υπευθυνότητα. Οι μαθητές/τριες ευαισθητοποιήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους γι’ αυτό το επίκαιρο και σοβαρό θέμα, παραδέχτηκαν τη συνάφειά του με τη σχολική ζωή και ενεργοποιήθηκαν ώστε να λάβουν δράση για την καταπολέμησή του.

Παρακάτω προχωρούμε σε μια αναλυτική παρουσίαση της ομαδικής δραστηριότητας που αναπτύξαμε στο σχολείο μας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον Οδηγό Δραστηριοτήτων.

Αναλυτικός Οδηγός-Περιγραφή Εργαστηρίου

Dare to speak, Free to speak?
Παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση

Βαθμίδα: Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηλικιακή ομάδα: Γ’ Γυμνασίου.
Σχέση με το αναλυτικό πρόγραμμα και τα γνωστικά πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα, Κοινωνική και πολιτική αγωγή, Εργαστήρια δεξιοτήτων (ενότητα ευ ζην, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση).
Χρονικό πλαίσιο: 1 μήνας, σύνολο τέσσερις διδακτικές ώρες (1 ώρα κάθε εβδομάδα).
Τρόπος διεξαγωγής: Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία.
Βασικός στόχος: Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα και πώς τα σχόλια διαμορφώνουν στάσεις, αντιλήψεις, συμπεριφορές.
Αφόρμηση: ηλεκτρονική διεύθυνση new247.gr Σεξουαλική παρενόχληση.
Καταιγισμός ιδεών: με τον σχολιασμό των ειδήσεων θα προκύψουν από τους μαθητές οι διαπιστώσεις ότι σεξουαλική παρενόχληση εντοπίζεται σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως: αθλητισμός, εκπαίδευση, εργασιακός χώρος, πολιτική, μέσα μαζικής ενημέρωση, καλλιτεχνικός χώρος, στενό οικογενειακό περιβάλλον.
Υλικά που χρειάζονται: Ηλεκτρονικός Υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο και προτζέκτορας για την αφόρμηση. Ένας μεγάλος εικονικός πίνακας προσομοίωσης ροής των κοινωνικών δικτύων, όπου οι μαθητές θα καταθέσουν τα σχόλιά τους. Χρωματιστά χαρτάκια (τεσσάρων χρωμάτων) για διανομή ρόλων και σχολιασμό είδησης-σεναρίου.
Φωτοτυπημένο το σενάριο-είδηση. Μικροί χρωματιστοί σελιδοδείκτες (τριών χρωμάτων) για την διαγραφή, απόκρυψη ή παραμονή των σχολίων. Μαρκαδόρος για τον πίνακα.

1η δραστηριότητα: Δίνεται η είδηση – σενάριο στους μαθητές με θέμα την σεξουαλική παρενόχληση μιας συμμαθήτριάς τους στο σχολείο τους από δύο μεγαλύτερους μαθητές του συστεγαζόμενου σχολείου.
Στη συνέχεια διανέμονται ρόλοι σε κλειστά χαρτάκια:
● θύτης
● Περιβάλλον του θύτη
● θύμα
● Περιβάλλον του θύματος
Οι μαθητές καλούνται να σχολιάσουν την είδηση υπηρετώντας τον ρόλο που τους έτυχε. Γράφουν πάνω σε χρωματιστά χαρτάκια το σχόλιό τους για την είδηση-σενάριο. Κολλά ο κάθε μαθητής το χρωματιστό χαρτάκι του σε μια προσομοίωση εικονικής σελίδας ροής κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter).

2η δραστηριότητα: Φρασεολογία – παρατήρηση των σχολίων, συγκέντρωση στον πίνακα με μαρκαδόρο των λεκτικών που αντιστοιχούν στα σχόλια που γράφτηκαν – Διατύπωση συμπερασμάτων πως οι λεκτικές επιλογές διαμορφώνουν αληθινές ή ψεύτικες ειδήσεις και δημιουργούν αρνητικά και θετικά πρόσημα στα πρόσωπα που εμπλέκονται.

3η δραστηριότητα: Χωρίζονται οι μαθητές σε δύο ομάδες-διαδρόμους:
● ο διαχειριστής της σελίδας
● η κοινή γνώμη
Στη συνέχεια μοιράζονται στους μαθητές μικροί χρωματιστοί σελιδοδείκτες με τις ακόλουθες επιλογές:
– χαρτί διαγραφής ενός σχολίου
– χαρτί απόκρυψης ενός σχολίου
– χαρτί παραμονής ενός σχολίου.
Η ομάδα διαχειριστών και η ομάδα της κοινής γνώμης χρησιμοποιούν τις επιλογές και κολλούν δίπλα σε κάθε σχόλιο το χαρτί που επιλέγουν.
Στόχος: Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι οι επιλογές της διαγραφής – απόκρυψης – παραμονής ενός σχολίου στο διαδίκτυο μπορεί:
A. Από μέρους των διαχειριστών:
-να αλλοιώσει την πληροφορίανα συμβάλει στη δημιουργία εντυπώσεων.
-να συμβάλει στη δημιουργία εντυπώσεων.
-να κατευθύνει την κοινή γνώμη. – να παραπλανήσει εκούσια ή ακούσια.

Β. Από μέρους της κοινής γνώμης:
-να απαιτήσει την αλήθεια.
-να αντιδράσει στην παραπληροφόρηση.
-να καταδικάσει τη δημιουργία προσήμων σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων.

Περιγραφικοί δείκτες δημοκρατικού πολιτισμού που υπηρετούνται στο σενάριο:
Αξίες:
● Απόδοση αξίας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα: – Ισότητα στην πληροφόρηση – – Σεβασμός στη διαφορετικότητα άποψης
● Ανεκτικότητα στην αμφισημία
Στάσεις:
● Σεβασμός ● Υπευθυνότητα ● Πολιτειακή συνείδηση
Δεξιότητες:
● Αναλυτική και κριτική σκέψη ● Ακρόαση και παρατήρηση ● Ενσυναίσθηση
● Γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες ● Συνεργασία
● Ανάπτυξη κριτικών φίλτρων πρόσληψης της πληροφορίας
Γνώση και κριτική κατανόηση:
● Κατανόηση του κόσμου ● Κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
● Γνώση και κριτική κατανόηση του εαυτού


Αυτά είναι τα αναλυτικά στοιχεία και τα βήματα που προτείνονται για το παρόν βιωματικό εργαστήριο.

Σενάριο

Πριν από λίγες μέρες η Μαρίνα, μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης δύο πολύ μεγαλύτερων αγοριών, μαθητών της Γ΄ Λυκείου του συστεγαζόμενου Λυκείου. Η ίδια δυσκολεύτηκε για μέρες να καταγγείλει το γεγονός, φοβούμενη τα σχόλια που θα ακολουθούσαν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά τελικά με την παρακίνηση δύο καλών φίλων και συμμαθητών της τόλμησε να εκθέσει το συμβάν στον Διευθυντή του Γυμνασίου και του Λυκείου και να ζητήσει να αποδοθούν ευθύνες.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Μετά τη βιωματική εμπειρία που είχες στο εργαστήρι «Dare to speak, free to speak?» της Τετάρτης 1/12/2021 στο τμήμα σου, θα σε παρακαλούσαμε να απαντήσεις με ειλικρίνεια στις παρακάτω ερωτήσεις, κυκλώνοντας Ναι ή Όχι:

πατήστε εδώ για να δείτε το ερωτηματολόγιο.

Για περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο σχετικά με τα εργαστήρια μπορείτε να βρείτε εδώ.

4ο Γυμνάσιο Ξάνθης
4ο Γυμνάσιο Ξάνθης
4ο Γυμνάσιο Ξάνθης
4ο Γυμνάσιο Ξάνθης
4ο Γυμνάσιο Ξάνθης
4ο Γυμνάσιο Ξάνθης
4ο Γυμνάσιο Ξάνθης
4ο Γυμνάσιο Ξάνθης
Previous Next

© 2019 New Wringle All Rights Reserved.