Τίτλος: Τα όρια και η ομάδα
Προσδοκώμενα αποτελέσματα
Με την παρούσα δράση αναμένεται οι μαθητές/τριες να σκεφτούν κριτικά για τον ρόλο τους ως μέλη μιας ομάδας και για το πώς μπορεί αυτή η ομάδα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να λύσει ζητήματα που ανακύπτουν και που δυσκολεύουν την αποτελεσματική της λειτουργία.
Αριθμητικά Αποτελέσματα:
Μαθητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση της εργασίας: 17
Μαθητές που παρακολούθησαν: 20
Εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν: 1
Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην υλοποίηση της εργασίας: Πλιώτα Μαρία ΠΕ05
Συνάφεια με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ή τις Σχολικές Δραστηριότητες
Η υλοποίηση της Δράσης έγινε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Γ’ Γυμνασίου και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της θεματικής “Ζω καλύτερα- Ευ ζην”
Συνάφεια με τον Κανονισμό Λειτουργίας
Για την υλοποίηση της δράσης αξιοποιήθηκε το “Συμβούλιο Τμήματος” που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Σχολείου. Καθώς μάλιστα ήταν το 1ο συμβούλιο τμήματος της χρονιάς, τέθηκαν οι βάσεις και ενημερώθηκαν οι μαθητές/τριες για το πώς πρέπει να λειτουργούν κατά τη διάρκεια των μαθητικών συμβουλίων.
Δραστηριότητες ή Δράσεις σε επίπεδο Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών
Ο Σύλλογος Διδασκόντων ενημερώθηκε για το πρόγραμμα καθώς και για το τρίτομο υλικό που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Σχολικής Μονάδας και είναι διαθέσιμο για αξιοποίηση.
Δραστηριότητες ή Δράσεις σε επίπεδο τάξης
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε τμήμα της Γ’ Γυμνασίου σε 3 φάσεις, αφού οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και τους στόχους του και μοιράστηκε σχετικό ενημερωτικό υλικό.
● Αρχικά ζητήθηκε από τους μαθητές/τις μαθήτριες σε ομάδες των 4 να καταγράψουν πράγματα που δεν τους αρέσουν σε επίπεδο τμήματος/τάξης/σχολείου.
● Στη συνέχεια, εφαρμόζοντας τις οδηγίες από το βιβλίο “Η Συνέλευση των Παιδιών” ( Μόσχος & Καλησώρα, 2019), πραγματοποιήθηκε συμβούλιο τμήματος και με τη βοήθεια του “συντονιστή” , του “χρονοφύλακα” και του “γραμματέα” οι μαθητές/τριες επέλεξαν αρχικά με ποιο επίπεδο πραγμάτων που δεν τους αρέσουν ήθελαν ν’ ασχοληθούν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου και στη συνέχεια ποια από αυτά πιστεύουν ότι αλλάζουν και ποια όχι. Από την πορεία του συμβουλίου και τις τοποθετήσεις των μαθητών/τριών προέκυψε ότι σε επίπεδο τμήματος (αυτό τους απασχολούσε περισσότερο), το βασικότερο ζήτημα που πίστευαν ότι δεν μπορεί ν΄αλλάξει ήταν η συμπεριφορά μερικών συμμαθητών τους που δημιουργούσαν προβλήματα την ώρα του μαθήματος. Οι μαθητές/τριες δήλωσαν απογοητευμένοι ότι “έτσι είναι αυτά τα παιδιά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι”, “δεν έχουν αλλάξει τόσα χρόνια, τώρα θ’αλλάξουν” κ.λπ.
● Αυτό που προέκυψε από το συμβούλιο τμήματος ως ζητούμενο προβλημάτισε την εκπαιδευτικό και τροποποίησε τον αρχικό σχεδιασμό. Έτσι η επόμενη φάση της δράσης αφορούσε στην ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών/τριών σε σχέση με τα όρια και πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση του προγράμματος “ The Tipping point” που υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά η ίδια εκπαιδευτικός. Συγκεκριμένα, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι μαθητές/τριες μίλησαν με μία ψυχολόγο η οποία τους βοήθησε να κατανοήσουν τι είναι τα όρια και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν στις σχέσεις ενώ τους έδωσε και πρακτικές συμβουλές για να διαχειριστούν ανθρώπους που “ξεπερνούν τα όρια” και τους ενοχλούν.
● Με την ολοκλήρωση της δράσης και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές/τριες θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν αυτά που συζήτησαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με την ειδικό αφού κατανόησαν ότι είναι στο χέρι τους να θέσουν τα όρια τους και να περιφρουρήσουν την ομάδα τους εξηγώντας στους συμμαθητές/στις συμμαθήτριες που δημιουργούν προβλήματα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή από την ομάδα.
Στάσεις από το Πλαίσιο Αναφοράς Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό
– Σεβασμός
– Υπευθυνότητα
Αξίες από το Πλαίσιο Αναφοράς Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό
Δεξιότητες από το Πλαίσιο Αναφοράς Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό