Τίτλος προγράμματος: «Βελτιώνουμε το ευ-ζην στο σχολείο», «Κάνουμε την φωνή των παιδιών να ακουστεί», «Αντιμετωπίζουμε τις διακρίσεις»
«ΑΝΑ-ΣΤΑΣΕΙΣ»
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:
Κουζούπη Αφροδίτη –Διευθύντρια Γυμνασίου
Σπανού Κυριακή – Καθηγήτρια Αγγλικών (μέλος πράσινης ομάδας, εκπαιδευτική
διημερίδα, Τρίκαλα)
Τύμπας Γιώργος – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Κατσιώνη Ευαγγελία – Καθηγήτρια Γερμανικών (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Μακρίδου Μελισσίνη – Καθηγήτρια Γαλλικών (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Αρσενιάδης Αθανάσιος – Καθηγητής Μαθηματικών (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Ράγγου Γεωργία – Καθηγήτρια Φυσικής (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Κοτίτσα Αγλαία – Καθηγήτρια Φιλόλογος (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Δαχλύθρα Μαρία – Καθηγήτρια Φιλόλογος (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Τσιτσιανοπούλου Αθηνά – Καθηγήτρια Φιλόλογος (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Κοτρότσιου Κατερίνα Καθηγήτρια Μουσικής (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Παπανικολάου Ηλίας – Καθηγητής Πληροφορικής (διαπολιτισμικό φεστιβάλ)
Προσδοκώμενα αποτελέσματα:
Προϊόντα Ομαδικής Εργασίας
Οι γνώσεις, το υλικό όλων των εργαστηρίων όπως «Αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές διακρίσεις», «Προλαμβάνοντας την βία και τον σχολικό εκφοβισμό», «Κάνουμε την φωνή των παιδιών να ακουστεί», «Βελτιώνουμε το ευ-ζην στο σχολείο» στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διημερίδας στα Τρίκαλα και το σχέδιο που προτείναμε ως «πράσινη ομάδα» στην εκπαιδευτική διημερίδα Human Rights for Beginners 2 που υλοποιήθηκε από τη New Wrinkle στα Τρίκαλα στις 13-14 Νοεμβρίου 2021 αλλά και η εξαιρετικά βιωματική ενημέρωση των μαθητών ύστερα από την επίσκεψη στους χώρους του σχολείου του κ. Γιώργου Μόσχου (19 Νοεμβρίου 2021) αναφορικά με το βιβλίο «Η Συνέλευση των Παιδιών: Τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία», του Γιώργου Μόσχου και της Ασπασίας Καλησώρα (Έκδοση της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12, 2019) οδήγησαν τους μαθητές του Γυμνασίου Δεσκάτης Γρεβενών στην εφαρμογή ανάλογων βιωματικών πρακτικών και στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
Δράσεις διάχυσης
– Η εκπαιδευτικός κ. Κυριακή Σπανού, η οποία συμμετείχε στην πράσινη ομάδα και παρακολούθησε την εκπαιδευτική διημερίδα ενημέρωσε τους συναδέρφους της και την διευθύντρια για τις δράσεις και το περιεχόμενο της διημερίδας ώστε το σχολείο να ενημερώσει τους γονείς για την διαθεματική συμμετοχή των παιδιών τους, τις βιωματικές δράσεις τους με τα εποικοδομητικά αποτελέσματα τους και οι εκπαιδευτικοί με την σειρά τους να εφαρμόσουν παρόμοιες δράσεις στις τάξεις τους και μέσω των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων τους να υπάρξει διαθεματικότητα που θα συμβάλλει σημαντικά στο «ευ-ζην» του σχολείου.
– Βιωματικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου Δεσκάτης Γρεβενών (Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2).
Πραγματικά αποτελέσματα
“Anti-stress ball”: Οι μαθητές του Γυμνασίου χρησιμοποίησαν το μπαλάκι anti-stress ως έναν διασκεδαστικό τρόπο ανάληψης ομιλίας με βάση τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου (εναλλακτική πρόταση στο σεμινάριο με τον κ.Μόσχο στην εν λόγω διημερίδα), για την ορθή διαχείριση της με βάση τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.
«Κίτρινη και κόκκινη κάρτα»: Οι μαθητές του Γυμνασίου δημιούργησαν την κίτρινη και κόκκινη κάρτα ως ένα «συμβόλαιο τάξης» όπου η τάξη σε συνεργασία με τον καθηγητή αποφασίζει για το τι αντιπροσωπεύει η κάθε κάρτα ανάλογα με την εκάστοτε ανάρμοστη συμπεριφορά του εκάστοτε μαθητή μέσα στην τάξη. «Κουτί παραπόνων»: Οι μαθητές του Γυμνασίου δημιούργησαν το κουτί παραπόνων (θέματα συζήτησης) ως μια μορφή «συμβολαίου τάξης» όπου οι μαθητές γράφουν ανώνυμα για θέματα που αφορούν στην συμπεριφορά μαθητών, καθηγητών και της γενικότερης λειτουργίας της τάξης – στο τέλος κάθε μήνα – ώστε τα εν λόγω θέματα να συζητηθούν στην συνέλευση της τάξης για την ορθή διαχείριση της με βάση τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.
«Αφίσες-Posters»: Με στόχο την εστίαση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εφαρμόστηκε:
α)το παιχνίδι «κάρτες ρόλων» στους μαθητές του Γυμνασίου όπου κάθε μαθητής διατύπωνε σε ένα χαρτί ένα κοινωνικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής μέσω του ρόλου του «θύματος» και το κολλούσε πίσω από μια καρέκλα. Έπειτα, οι μαθητές μετακινούνταν μια θέση και ο επόμενος που διάβαζε το πρόβλημα έγραφε από κάτω την πιθανή λύση. Ακολουθούσε συζήτηση με παραδείγματα των εν λόγω προβλημάτων και τελικές προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων. Οι μαθητές με μαρκαδόρους, χρωματιστά χαρτόνια, φωτογραφίες από το διαδίκτυο δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες, οι οποίες αναρτήθηκαν στις τάξεις τους την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 10 Δεκεμβρίου 2021. (Στις περισσότερες τάξεις οι ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν στα Αγγλικά λόγω του γνωστικού αντικειμένου της συντονίστριας, Κυριακής Σπανού, ΠΕ06).
β) Επίσης, σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου εφαρμόσθηκε μια παραλλαγή των «μουσικών καρεκλών» όπου οι καρέκλες της τάξης τοποθετήθηκαν σε κύκλο με μια καρέκλα λιγότερη από το σύνολο των μαθητών όπου αντί για μουσική ο μαθητής που στεκόταν όρθιος διατύπωνε ερωτήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους εφήβους στον χώρο του σχολείου, της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Όσοι μαθητές συμφωνούσαν ή βιωματικά ταυτιζόταν με το ερώτημα μετακινούνταν γύρω από τις καρέκλες και εκείνος που έμενε όρθιος συνέχιζε με ανάλογες ερωτήσεις ώστε να επιτευχθεί εξοικείωση των μαθητών της τάξης με τα συγκεκριμένα θέματα για να μπορούν να επικοινωνούν με ειλικρίνεια τυχόν προβληματισμούς ή και αρνητικές εμπειρίες τους, να προτείνουν λύσεις ώστε να προάγεται η αίσθηση του ανήκειν στην σχολική κοινότητα.
«Μαθητικό Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ»:
Προετοιμασία και υλοποίηση διαπολιτισμικού φεστιβάλ ώστε οι μαθητές/τριες να αναγνωρίσουν την αξία της πολιτισμικής πολυμορφίας μέσω της γνώσης και της κριτικής κατανόησης της κουλτούρας και των πολιτισμών. Επίσης, ενισχύθηκε η ομαδικότητα, η συνεργασία, η υπευθυνότητα και η συλλογική δουλειά για την υλοποίηση κοινών στόχων (συζητήσεις και αποφάσεις για την γενικότερη διοργάνωση του φεστιβάλ, συγκέντρωση χρημάτων μέσω του ταμία της κάθε τάξης, ανάληψη καθηκόντων για την αγορά και προετοιμασία παραδοσιακών πιάτων διαφόρων χωρών, διδασκαλία χορών διαφόρων χωρών και εξοικείωση με την μουσική του κάθε τόπου). Υλικό: σχολικός εξοπλισμός, γραφική ύλη, υλικά για παρασκευή παραδοσιακών πιάτων από διάφορες χώρες, βίντεο και φωτογραφίες, βιντεοπροβολέας, υπολογιστής, ηχοσύστημα, διδασκαλία χορών από διάφορες χώρες, χορογραφίες με θέματα που αφορούν άμεσα το σχολείο όπως π.χ. τον σχολικό εκφοβισμό (Γερμανίδα χορογράφος). Πόροι: σχολικά ταμεία (οι μαθητές συγκέντρωσαν χρήματα στο ταμείο της τάξης τους) Χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου Συμμετέχοντες: μαθητές Γυμνασίου (Α, Β, Γ τάξεων), καθηγητές, διευθύντρια Κοινωνική προσφορά: διάχυση δράσεων με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου για την ενημέρωση των γονέων.
Αριθμητικά Αποτελέσματα
Μαθητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση της εργασίας: 100 (μαθητές Γυμνασίου)
Μαθητές που παρακολούθησαν: 100 (μαθητές Γυμνασίου)
Εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν: 12
Γονείς και ευρύτερο κοινό: 0 (λόγω covid)
Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην υλοποίηση της εργασίας: 5
Συνάφεια με το Πρόγραμμα Σπουδών: ναι
Συνάφεια με τον Εκπαιδευτικό προγραμματισμό: ναι
Συνάφεια με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ή τις Σχολικές Δραστηριότητες: ναι
Συνάφεια με τον Κανονισμό Λειτουργίας: ναι
Γνώση – Κριτική γνώση από το Πλαίσιο Αναφοράς Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό
Οι μαθητές μέσω δραστηριοτήτων που συνδέονται με αξίες όπως κοινωνικές διακρίσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα και στάσεις όπως κοινωνική συνείδηση, σεβασμός στην διαφορετικότητα απέκτησαν γνώσεις τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τον κόσμο γενικότερα και αξιοποίησαν δεξιότητες όπως ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη και συνεργασία ομάδας για ένα συγκεκριμένο στόχο π.χ. διαπολιτισμικό φεστιβάλ, αφίσες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ανάληψη ευθυνών με την κίτρινη και κόκκινη κάρτα, καλλιέργεια δημοκρατικής κουλτούρας μέσω του κουτιού παραπόνων με αποτέλεσμα μαθητές που θεωρούνται εσωστρεφείς και ντροπαλοί να καταφέρουν μέσα από τα βιωματικά παιχνίδια αλλά και την ενθάρρυνση των συμμαθητών τους και των καθηγητών τους να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους ώστε να «ακουστεί η φωνή των μαθητών» μέσα στο σχολικό περιβάλλον, «να αντιμετωπιστούν κοινωνικές διακρίσεις» και να επιτευχθεί το «ευ-ζην» στο σχολείο που θα αποτελέσει την γέφυρα για το «ευ- ζην» στο μετέπειτα χώρο της κοινωνίας.