• Το Πρόγραμμα
    Σκοπός Δομή και Περιεχόμενο
    του Προγράμματος
    Project Πρόσκληση Συμμετοχής Active citizens fund Πρόγραμμα 2019
  • Ποιοί Είμαστε
    Εισηγητές Εργαστηρίων Μέντορες Οργανωτική Ομάδα Φορέας Υλοποίησης
  • Εκπαιδευτικό Υλικό
  • Δράσεις-Νέα
    Διημερίδα #1 Διημερίδα #2 Σχολικές Δράσεις
  • Επικοινωνία
  • Αίτηση Συμμετοχής

Πρόγραμμα 2019

Σκοπός

Το πρόγραμμα ‘Human Rights for Beginners’ στηρίχθηκε στο εκπαιδευτικό project του Συμβουλίου της Ευρώπης ‘Free to Speak Safe to Learn-Democratic Schools for All’. Το 2019 το πρόγραμμα ενέπλεξε 120 εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλης της χώρας. Στο πλαίσιο διάδοσης του δημοκρατικού πολιτισμού το πρόγραμμα φιλοδοξούσε να φέρει εκπαιδευτικούς και μαθητές σε επαφή με αντιλήψεις (αξίες, δεξιότητες, συμπεριφορές και γνώση) επί τη βάσει των οποίων ιδανικά συγκροτείται η κοινωνική διάδραση στις δημοκρατικές πολιτείες.

Δομή και Περιεχόμενο του Προγράμματος

Πρώτη Φάση

Κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 το ‘Human Rights for Beginners’ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αφετηρία αποτέλεσε η διοργάνωση διημερίδας επιμορφωτικών εργαστηρίων που έλαβε χώρα στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα. Τα εργαστήρια της πρώτης ημέρας (25 Ιανουαρίου) διεξάχθηκαν στο  Μαράσλειο Διδασκαλείο. Η διημερίδα συνεχίστηκε τη δεύτερη ημέρα (26 Ιανουαρίου) στη Σχολή Μωραΐτη.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ημέρα περιελάμβανε παρουσιάσεις από ειδικούς του Συμβουλίου της Ευρώπης και εργαστήρια από έμπειρους στο χώρο της εκπαίδευσης εισηγητές. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν έξι θεματικά εργαστήρια με στόχο την εισαγωγή και επιμόρφωσή τους πάνω σε κρίσιμα για τη σχολική κοινότητα ζητήματα που έχει προσδιορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι 120 εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε ομάδες των 10 ατόμων παρακολούθησαν όλα τα εργαστήρια που είναι διαμορφωμένα σύμφωνα με τους έξι θεματικούς άξονες του Project ‘Free to Speak, Safe to Learn – Democratic Schools for All’ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι θεματικές των εργαστηρίων είναι:

  • Δίνουμε φωνή στα παιδιά.
  • Εξετάζουμε αμφιλεγόμενα ζητήματα.
  • Προλαμβάνουμε τη βία και τον εκφοβισμό (bullying).
  • Διαχειριζόμαστε την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση.
  • Αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές διακρίσεις.
  • Βελτιώνουμε το ευ-ζην στο σχολείο.

Την δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί σχημάτισαν ομάδες εργασίας και καθεμία διαμόρφωσε μία πρόταση εφαρμογής του υλικού των εργαστηρίων στο πλαίσιο τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης.

Οι προτάσεις εμπνέονταν από τα εργαστήρια και συνέθεταν γόνιμα το περιεχόμενό τους με σύγχρονους προβληματισμούς που προκύπτουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Για την διαμόρφωση της πρότασης των εκπαιδευτικών κρίσιμη ήταν η παρουσία του ‘μέντορα‘, ο οποίος είχε καθήκοντα συμβούλου ομάδας. Το ρόλο αυτό ανέλαβαν εκπρόσωποι των οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζεται η New Wrinkle. Οι ‘μέντορες’ συνέβαλαν δημιουργικά με τις ιδέες τους βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν τις προτάσεις τους.

Στο τέλος της διημερίδας, παρουσία της Υπουργού Παιδείας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση όπου οι προτάσεις παρουσιάστηκαν και βαθμολογήθηκαν για τη διεκδίκηση του τίτλου καλύτερης καινοτόμου ιδέας.

Δεύτερη Φάση

Η δεύτερη φάση του προγράμματος, είχε αρχικά σχεδιαστεί να υλοποιηθεί στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020, και να περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια στη σχολική αίθουσα, με γνώμονα τους θεματικούς άξονες των εργαστηρίων της πρώτης φάσης. Τα εργαστήρια επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικά σχολεία τη χώρας από τους συνεργαζόμενους με την New Wrinkle φορείς της ‘Κοινωνίας των Πολιτών’, καθώς και από την νικήτρια ομάδα της πρώτης φάσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν την ιδέα τους με τους μαθητές στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον. Δυστυχώς, η συγκυρία της πανδημίας δεν επέτρεψε την υλοποίηση της δεύτερης φάσης, γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική την επανάληψη του προγράμματος κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

Εισηγητές Εργαστηρίων

  • Γιώργος Μόσχος: Σπούδασε νομικά και εγκληματολογία. Ασχολήθηκε με την εμψύχωση και υποστήριξη παιδιών και εφήβων, την προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων και την εκπαίδευση ενηλίκων. Το 2003 διορίστηκε ως ο πρώτος Συνήγορος του Παιδιού (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού), θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018. Είναι ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12).
  • Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη: Γεννήθηκε το 1985. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, όπου σήμερα φοιτά ως διδακτορική φοιτήτρια. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ο Εχθρός, το Αίμα, ο Τιμωρός. Αναλύοντας δεκατρείς λόγους του «Αρχηγού» της Χρυσής Αυγής. Εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων. Είναι μέλος της Δημοκρατικής Παιδείας.
  • Ορέστης Διδυμιώτης: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις κοινωνικές επιστήμες στο London School of Economics (LSE) και στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και μέλος της Δημοκρατικής Παιδείας.
  • Άγγελος Βαλλιανάτος: Διδάκτωρ Θεολογίας και εκπαιδευτικός ΠΕ01. Από το 2003 ως το 2018 εργάστηκε ως Σχολικός Σύμβουλος στην Αθήνα. Είναι επιμορφωτής ενηλίκων σε προγράμματα εκπαιδευτικών και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Wergeland. Έχει μετεκπαιδευτεί και εργάζεται για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει, μεταφράσει και συμμετάσχει σε συγγραφικές ομάδες, αλλά και παρουσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θέματα της ειδίκευσής του και των τομέων της επιμορφωτικής εμπειρίας του.
  • Γιάννης Χριστοδούλου: Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και διδάσκων στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κατέχει διδακτορικό τίτλο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών του ΕΜΠ, μεταπτυχιακό δίπλωμα από το University of Bristol (M.Sc. in Global Computing & Multimedia), και πτυχίο Πληροφορικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στις περιοχές της Γνωσιακής Αναπαράστασης και των Οντολογιών Ιστού, με έμφαση στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities).
  • Θεοδώρα Αστέρη: Υπηρετεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με αντικείμενο την Παιδαγωγική και Διδακτική Μεθοδολογία με έμφαση στην Ειδική και Ενταξιακή Εκπαίδευση και κατέχει τη θέση του Συμβούλου Α’ στο αντικείμενο της Ειδικής Παιδαγωγικής.
  • Ισαβέλα Τσιαντούλα: Πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2003), έχοντας φοιτήσει ένα εξάμηνο (2002) στο Manchester Metropolitan University (UK). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης με τίτλο «Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας» (2005) του University of Leeds (UK). Έχει εργαστεί από το 2005, ως εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ06 (Αγγλικής Γλώσσας), σε σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, σε ΔΙΕΚ και ΣΔΕ. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 υπηρετεί με απόσπαση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
  • Αγγελική Αρώνη: Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στην Κοινωνική Ψυχολογία, εργάστηκε για 17 χρόνια σε Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Αθήνας χρησιμοποιώντας τη φυσική αγωγή και το παιχνίδι ως εργαλείο για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής υλοποιώντας παράλληλα προγράμματα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη. Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ. Είναι επιμορφώτρια εκπαιδευτικών σε προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού κέντρου Wergeland.
  • Νίκος Γκιωνάκης: Ψυχολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάντοβας (Ιταλία) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου εξειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάζεται από το 1988 σε διάφορες θέσεις στον κρατικό και μη κερδοσκοπικό τομέα. Από το 2007 είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, μονάδας ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες. Ως εκπαιδευτής ενηλίκων έχει συνεργαστεί με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, ήδη από το 1992, σε θέματα της ειδικότητάς του. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Συνεργαζόμενοι φορείς της ‘Κοινωνίας των Πολιτών’

  • ActionAid Hellas
  • Generation 2.0 RED
  • Άγονη Γραμμή Γόνιμη
  • Genderhood
  • The Tipping Point
  • Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
  • EUDEC Greece
  • Δημοκρατική Παιδεία
  • Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

Οργανωτική Επιτροπή

  • Παναγιώτης Πασσάς: Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  • Ηρακλής Μοσκώφ: Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Υπουργείο Εξωτερικών.
  • Πάνος Παπαδημητρόπουλος: Πρόεδρος της Οργάνωσης New Wrinkle, υπεύθυνος του προγράμματος Human Rights for Beginners.
  • Στέφανος Νόλλας: Πρόεδρος του Οργανισμού Άγονη Γραμμή Γόνιμη, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης New Wrinkle.
  • Ράνια Σουλάκη: Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

© 2019 New Wringle All Rights Reserved.